Disse sygdomme rammer hyppigt rygere

Personer der ryger har langt større chance for at blive ramt af sygdomme. I denne artikel vil du lære om nogle af de sygdomme der hyppigt rammer rygere, og hvilke fordele der ved at stoppe med at ryge.

 

Bivirkningerne ved at ryge er tydelige for dit åndedræt. Mange oplever derfor problemer med mere slim i halsen, og en generelt irritation i halsen og lungerne. Mange oplever også at de hurtigt bliver stakåndet når de f.eks. skal gå op ad trapper. Kronisk hoste oplever mange tobaksrygere også.

 

Når du stopper med at ryge, vil du dog opleve at mange af disse bivirkninger, vil forsvinde eller blive betydelig formindsket. Du vil opleve en bedre vejrtrækning inden for 72 timer, det uanset om du har røget 2 cigaretter om dagen, eller 30 cigaretter om dagen. Du vil også opleve at der ikke vil blive produceret så meget slim i din hals, og et markant fald i hvor meget du hoster, og desuden en markant bedre vejrtrækning inden for en måned. Som ex ryger vil du også opleve mindre betændte luftveje, og en generel bedre følelse i halsen. Dine cilla hår, som er med til at holde dine lunger rene, vil langsomt også begynde at vokse igen, og dine lunger vil dermed være i bedre stand til at nedbryde slim og bekæmpe infektioner. Når du stopper med at ryge, vil du også opleve langt færre forkølelser og færre infektioner i lungerne.

 

Dagligt brug af tobak øger chancen for at få mange alvorlige sygdomme. Nedenfor finder du en liste over de 7 værste sygdomme, rygning kan forårsage.

 

  1. Lungekræft: Lungekræft er den mest dødelige kræfttype. Cigaretrygning er den mest hyppige grund til at folk får lungekræft. Cigaretrygning er sågar ansvarlig for at 87% af alle tilfælde af lungekræft.
  2. COPD (En fælles betegnelse for en række sygdomme der skaber åndedrætsbesvær ligheder) COPD bliver med tiden værre og værre og til sidst kan det ende med at koste en livet. Omkring  80% af alle COPD tilfælde skyldes cigaretrygning. I USA er COPD den 3. mest dødelig sygdom.
  3. Hjerte sygdomme: Rygning skader næste alle dine organer i kroppen, hvilket også gælder dit hjerte. Rygning forårsager indsnævringer i pulsåren, hvilket gør du får svære ved at optage ilt, det resultere i mindre blod til hjertet.
  4. Astma: Astma er en kronisk lungesygdom, som gør man har en nedsat lungekapacitet, og dermed har sværere ved at trække vejret. Rygning påvirker ens luftveje og kan derfor trigge ens astma, og forårsage pludselige anfald.
  5. Hjerneblødning: Rygning påvirker som tidligere skrevet dine pulsåre, som gør det sværere at transportere blodet rundt. En hjerneblødning opstår når der midlertidig lukkes for blodet til hjernen.  
  6. Diabetes: Ved tobaksrygning har du nemmere ved at få diabetes 2. Risikoen for at få diabetes 2 er 30 til 40 procent større ved rygere end ved ikke rygere.
  7. Rygning mens man er gravid: At ryge cigaretter påvirker ikke kun moderen, men kan forårsage at babyen bliver født for tidligt, og resten af livet kommer til at leve med helbredsproblemer.