Hvordan påvirker rygning dine lunger?

Når du ryger cigaretter fylder du samtidig dine lunger med en masse kemikalier. Brændende tobak producere mere end 4.000 kemikalier. Nikotin, carbon og tjære er bare nogle af disse 4000 kemikalier. Rygning påvirker kraftigt dine lunger og dine luftveje. Rygere vil derfor oftere opleve problemer med åndedrættet og generelt at trække vejret, det kan være irriterende hoste, men også langt værre sygdomme som f.eks. kræft.

 

Sådan ændre dine lunger og luftveje sig når du ryger.

 

Cigaret rygning forårsager mange ændringer i dine lunger. Nogle ændringer er pludselige og er kun midlertidige ændringer, som forsvinder igen. Det kan f.eks. være forkølelse og lungebetændelse. Andre forandringer sker langsomt og forårsager ofte permanente forandringer som vil vare resten af livet. Dette er kroniske sygdomme som f.eks. “lungeemfysem” der er en hyppig lungesygdom for rygere.

 

Nedenfor er de nogle af de ændringer der sker i dine lunger når du ryger beskrevet.

 

De celler der producere slim i lungerne vokser, og der dannes endda flere af disse celler. Dette betyder at mængden af slim der produceres i halsen stiger, og den slim der produceres er tykkere, og ofte grøn.

 

Det system i lungerne, der sørger for at holde halsen ren for bakterier bliver nedsat. På lungerne sidder der nogle små hår, også kaldet “cilla” (SILL ee uh) Disse hår renser dine lunger.

Når du tænder en cigaret påvirker røgen disse hår, så de ikke har den samme rensende effekt for lungerne. Desuden reducere rygning med tiden, disse hår i lungerne.

 

Som tidligere skrevet, har rygeres lunger mere slim, og det renses desuden ikke optimalt ud. Det vil sige slimet bliver i dine luftveje og irritere lungerne, hvilket får dig til at hoste.

 

Dine lunger og luftveje bliver irreteret og betændte. De bliver desuden smallere og reducere din luft kapacitet, og dermed dit iltindtag. Selv en eller to cigaretter om dagen kan forårsage dette.

 

Med alderen ældes dine lunger, og nogle oplever problemer med deres lunger. Rygning gør at ens lunger bliver forældet hurtigere.

 

Ved rygning kan ens lunger blive ødelagt. Når det lungevæv man har i lungerne bliver ødelagt eller helt forsvinder, falder ens antal af luftrum også, det samme gælder de blodkar man har i lungerne. Dermed bliver det også muligt for kroppen at transportere mindre ilt til kroppen.

 

Ved tobaksrygning bliver ens hals og lunger, desuden også mindre beskyttet mod infektioner. Dit naturlige forsvar vil bliver svækket, og rygere vil ofte opleve langt flere problemer med lungerne.

 

Cigaretrøg indeholder desuden kemikalier, der gør at dine celler kan omdanne sig til kræftceller. Risikoen for at dø ved rygning stiger jo mere man ryger og jo længere man ryger. En person der har et forbrug på omkring 15 cigaretter om dagen eller mere, forkorter sit liv med ca. 10 år. i forhold til en person der aldrig har røget. Dette skyldes blandt andet, at cigaretrøg er så usundt for dine lunger. Dette er også grunden til at folketinget i 2007 lavede den store rygelov, hvis formål var at sætte en stopper for passiv rygning.