Hvordan påvirker rygning kroppen?

Det er ikke ukendt i dag, at det er farligt at ryge. Rygning er ikke særlig sundt, og det ved de fleste efterhånden også godt.

Men hvad er det egentlig der sker med kroppen, når vi ryger, og hvor skadeligt er rygning egentlig? Det vil vi kigge nærmere på i denne artikel.

 

Ved rygning producerer kroppen mindre af det stof, som hedder kollagen. Stoffet kollagen er det, som giver elasticitet til blandt andet dit hår og din hud. Dette betyder altså, at hvis du ryger, vil dit hår og din hud blive kedeligt og slapt at se på. Desuden bliver din hud også hurtigere gammel og rynket at se på. Sår heler langsommere, og huden bliver som oftest også bleg.

Rygning påvirker også din lugte- og smagssans negativt. Rygning forringer nemlig lugtesansen og smagssansen. Derfor oplever de fleste også, at de ved et rygestop begynder, at kunne smage maden bedre, og pludselig kan de også lugte, at deres tøj lugter af røg.

 

Rygning påvirker også kroppen negativt, ved at kroppen får svært ved at bekæmpe infektioner og angreb fra bakterier og virus. Dette betyder derfor også, at rygere oftere bliver forkølet, samt får halsbetændelse og influenza.

 

Ved rygning bliver de små fimrehår, der sidder på luftvejene ødelagt. Det vil sige, at røgen og de giftige stoffer meget let kommer ned i lungerne, fordi de små fimrehår ikke er der til at beskytte. De små fimrehårs funktion er nemlig, at rense luften for blandt andet støv og bakterier, og når disse fimrehår bliver ødelagte, kommer røgen lettere ned i lungerne.

Der findes dog også de mere alvorlige konsekvenser af rygning. Disse konsekvenser er blandt mange, at personer som ryger, har nemmere ved at dø af sygdomme i hjertet. Ved rygning er der også en meget større risiko for, at få en blodprop i hjertet. En blodprop i hjertet forårsager, at muskelvævet dør, og hjertet får derfor sværere ved at pumpe.

Chancerne for at få lungekræft er også markant højere hvis man er ryger. Næsten alle som bliver ramt af lungekræft, har været eller er rygere. Grunden til at rygning giver lungekræft er, at der er så mange skadelige stoffer i cigaretter, som netop også kan forårsage kræft.

 

Også lungesygdommen KOL rammer mange rygere. Tidligere kaldte man KOL for rygerlunger, fordi at folk der fik konstateret KOL, 9 ud af 10 gange var rygere. Rygning kan forårsage skader i lungerne, når disse skader er meget slemme, har man KOL.

Personer som har diagnosen KOL, har svært ved at trække vejret. De fleste KOL patienter ender i kørestol eller med at være sengeliggende. Med tiden får de brug for hjælp fra en maskine, til at trække vejret. KOL er en kronisk sygdom, hvilket vil sige, at sygdommen ikke forsvinder, og at man derfor skal leve med den resten af sit liv. KOL er en dødelig sygdom.

 

Ønsker man at blive gravid, men har svært ved det, kan årsagen til dette også findes, hvis man er ryger. Det kan nemlig være svært at blive gravid, hvis man er ryger. Jo tidligere kvinder starter med at ryge, jo sværere bliver det også at blive gravid.

Desuden bliver mænds sædkvalitet også forringet af rygning, så også her kan det påvirke negativt, hvis man ønsker at få et barn.

 

Igennem denne artikel er blot nævnt nogle af de bivirkninger, som er ved rygning. Dette viser også igen, hvor farlig rygning er. Det påvirker så mange ting i din krop negativt.

 

Kilde: http://www.op-i-roeg.dk/hvilke-konsekvenser-har-rygning/